Cimet je omenjen že v Svetem pismu, stari narodi so ga imeli za eno najpomembnejših aromatskih začimb. Sladek vonj cimetove skorje je topel in pikanten ter ogreje dušo in telo, cimetovo olje je sestavina mnogih parfumov. V kozmetiki je dragoceno zaradi antiseptičnih in protimikrobnih lastnosti, kot učinkovina je prisoten v nekaterih anticelulitnih izdelkih.
V aromaterapiji ga uporabljamo za inhaliranje, ko smo izčrpani in potrti, pri pešanju spomina, duševni otopelosti in zaspanosti. Deluje tudi kot afrodiziak. Prek inhalacij lahko z njim ublažimo simptome prehlada. Ker je eterično olje cimeta zelo intenzivno, ga v domačih pripravkih uporabljamo v nizkih koncentracijah.
- Botanično ime: Cinnamomum cassia
- Pridobivanje: parna destilacija listja in vejic
- Vonj: lesni, sladkast, začimbni
- Intenziteta vonja: močna
- Nota: srednja
- Maksimalna koncentracija RIFM: do 1 % (1 do maks. 2 kapljici na 10 ml)
V MEŠANICAH SE DOBRO MEŠA Z: Cedra, Vetivert, Rožmarin, Sivka, Žajbelj …
RECEPTI:
Izparilnik ali difuzor (proti izčrpanosti): Cimet* Sivka*** Geranija**
Kopel za noge (proti mrzlim nogam): Cimet* rožmarin** Žajbelj*
Za dezinfekcijo površin (kopalnica in stranišče): Cimet 5* Limona 15*
Izparilnik ali difuzor (božično vzdušje): cimet* nageljnove žbice* pomaranča 5*
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.